flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Права дитини

12 вересня 2018, 18:20

12.09.2018 року працівники Тарутинського районного суду Одеської області спільно зі спеціалістами відділу "Тарутинське бюро правової допомоги" Арцизького місцевого центру з надання БВПД для студентів ПАЛ в національному просвітницькому центрі провели правопросвітницький захід на тему "Як захистити свої права".

Основним міжнародним документом, в якому викладені права дитини є Конвенція ООН про права дитини. Серед іншого, у ній зазначається: всі діти мають рівні права.

В українському законодавстві основними правовими документами, які регулюють це питання, є Конституція України, Сімейний кодекс України, Закон України "Про охорону дитинства" та Цивільний кодекс України.

Відповідно до міжнародного та українського законодавства, дитиною є особа віком до 18 років (тобто до досягнення нею повноліття). Згідно зі статею 6 Сімейного Кодексу України малолітньою вважається дитина до досягнення нею 14 років, а неповнолітньою – у віці від 14 до 18 років.

Що є порушенням прав дітей?

У загальному розумінні порушенням прав дітей є обмеження їх у правах та можливостях, які надаються їм державою від народження для нормального й всебічного розвитку та формування.

У більш широкому значенні сюди відносяться права, захищенні нормами Законів України "Про охорону дитинства", "Про попередження насильства у сім’ї", "Про освіту", Конвенцією про права дитини, а також іншими законодавчими актами.

Зокрема в Конвенції про права дитини передбачено, що кожна дитина має право:

- на особисте життя та захист від посягань на нього, право на захист від усіх форм фізичного та психологічного насильства, право на відпочинок і дозвілля;

- на захист від економічної експлуатації та від виконання будь-якої роботи, яка може нести небезпеку для здоров'я, бути перешкодою в здобутті дитиною освіти чи завдавати шкоди її здоров'ю, фізичному, розумовому, духовному, моральному та соціальному розвитку.

- на захист від незаконного зловживання наркотичними засобами та психотропними речовинами, захист від усіх форм сексуальної експлуатації та сексуальних розбещень, захист дитини від усіх форм експлуатації, що завдають шкоди будь-якому аспекту добробуту дитини, захист від катувань та інших жорстоких, нелюдських або принижуючих гідність видів поводження чи покарання.

Порушення цих основоположних норм є порушенням прав дитини та тягне за собою відповідальність у встановленому законом порядку.

Шляхи захисту прав дитини:

- самозахист дитини;

- захист з боку батьків;

- звернення до органів опіки та піклування;

- звернення до суду;

- звернення до органів державної влади або місцевого самоврядування;

- звернення до громадських організацій.

Також  спеціалісти розповіли про загальнонаціональний проект "Я МАЮ ПРАВО". Нагадуємо, що за отриманням консультацій чи роз'яснень з правових питань Ви можете звернутись до відділу "Тарутинське бюро праової допомоги" за адресою: смт Тарутине, ул. Центральна, 124. Тел.04847 4 04 47 також повідомляємо, що по всім питанням стосовно подачі справи до суду, розподілення справи, порядку подачі документів до суду, виконання рішення суду та іншим питанням, громадянам необхідно звернутись до канцелярії суду (каб.№4), знаходиться на 2 поверсі приміщення суду за адресою: Одеська область, смт Тарутине, вул. Красна, 235 тел.(04847)3-14-00, також багато інформації можна знайти на сайті суду: https://tr.od.court.gov.ua/sud1528/

 

Прес-служба суду