flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Стаття "ДИТЯЧА ЗЛОЧИННІСТЬ. ЧИЯ ЦЕ ВИНА?!"

19 червня 2012, 10:30

ДИТЯЧА ЗЛОЧИННІСТЬ. ЧИЯ ЦЕ ВИНА?!

Майбутнє України як правової європейської держави залежить від реалій сьогодення. Нажаль, кризові явища в економічній, політичній і соціальній сферах впливають на кожну людину. Особливо вразливі до всіх цих негараздів діти. Відсутність соціально-сприятливих умов для саморозвитку дитини в сучасному українському суспільстві часто призводить до відхилень у поведінці підлітка, а потім і до вчинення злочинів.  Найчастіше діти вчиняють такі види злочинів : крадіжки, грабежі, розбої, хуліганство, злочини у сфері обігу наркотичних засобів, нанесення особі тілесних ушкоджень. Останніми роками спостерігається збільшення кількості таких злочинів, учинених з особливою жорстокістю. Особи, що чинять протиправні дії в ранньому віці, пізніше, як правило, значно важче піддаються виправленню та в результаті складають основний резерв для дорослої та рецидивної злочинності. Нажаль двері Тарутинського районного суду все частіше відкривають неповнолітні злочинці. Впродовж 2010-2011 років судом було розглянуто  53 кримінальні справи, в яких 82 неповнолітні особи опинились на лаві підсудних за скоєння злочинів передбачених :

·         статтею 185 КК України (крадіжка) – 72 особи;

·         статтею 296 КК України (хуліганство) – 4 особи;

·         статтею 263 КК України (незаконне поводження зі зброєю, бойовими припасами або вибуховими речовинами) – 2 особи;

·         статтею 122  КК України (умисне середньої тяжкості тілесне ушкодження) – 1 особа;

·         статтею 152 КК України (зґвалтування) – 1 особа;

·         статтею 186 КК України (грабіж) -  1 особа;

·         статтею 383 КК України ( завідомо неправдиве повідомлення про вчинення злочину) – 1 особа.

За вчинення вказаних вище злочинів до неповнолітніх застосовувались наступні види покарань:

·         штраф – 1 особа;

·         громадські роботи – 2 особи;

·         арешт - 2 особи;

·         позбавлення волі на певний строк – 11 осіб;

Крім того 59 осіб звільнено від відбування покарання з випробуванням, 3 особи звільнено від відбування покарання на підставі Закону України «Про амністію», 1 особа звільнена від відбування покарання із застосуванням примусових заходів виховного характеру,  3 особи звільнено від кримінальної відповідальності на підставі ст.. 48 КК України. Необхідно зазначити, що одним з принципів кримінального кодексу України – є принцип гуманізму. Тобто держава при застосуванні до людини, яка вчинила злочин, міри покарання, прагне повернути цю людину до суспільства, колективу, сім’ї. Тому, в більшості випадків, при призначенні покарання неповнолітнім за вчинені ними злочини у перше, суд застосовує відносно них принцип гуманізму та звільняє вказаних осіб від призначеного покарання з випробуванням,тим самим даючи їм шанс стати на шлях виправлення. І якщо на протязі випробувального терміну особа вчинить новий злочин, нехтуючи наданим їй шансом, до неї  буде застосована більш жорстока міра покарання у вигляді позбавлення волі на певний строк. При цьому буде врахована не відбута частина покарання за попередній злочин.

Враховуючи дані статистики, найбільша кількість неповнолітніх осіб, які були притягнуті до кримінальної відповідальності Тарутинським районним судом, є мешканцями селища Березине (15 осіб) та села Миколаївка (15 осіб). Для порівняння, серед неповнолітніх мешканців селища Серпневе та села Рівне до кримінальної відповідальності було притягнуто по  1 (одній) особі з кожного населеного пункту.

Основною причиною більш інтенсивного виникнення та розвитку психогенно-обумовлених аномалій у неповнолітніх правопорушників є неблагополучні умови їхнього сімейного виховання, що виражається у алкоголізмі батьків, їх аморальному способі життя, жорстокості у сім’ях. У цих сім’ях процвітає насильство по відношенню один до одного і до своїх дітей.

Серйозно впливає на формування особистості дитини сфера проведення дозвілля. Саме беззмістовне, бездіяльне проведення вільного часу в групі однолітків або старших товаришів разом із пляшкою спиртного, цигарками призводить до того, що такий спосіб життя стає звичкою, а потім формує відповідні потреби. Це передусім є проблемою педагогічною, бо вона пов’язана з вирішенням певного кола виховних завдань. Тому в цій справі особливе місце повинна зайняти рання профілактика, яка має розпочатися вже з дитячого садка й початкових класів школи, коли закладаються основи характеру, ставлення до оточуючих, поведінки в побуті.

Тож звертаємося до батьків, вихователів, представників влади — не будьте байдужими до підростаючого покоління, адже, яка молодь, таке й наше майбутнє. Потурбуймося, щоб воно було гідним.

Помічник судді

Тарутинського районного суду Одеської області  Забунова О.О.