flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Судові повістки, повідомлення та виклики учасників судового процесу тепер надходитимуть і в електронні формі через Viber

27 лютого 2023, 11:11

 

Відповідно до наказу Державної судової адміністрації України від 23 січня 2023 року № 28 затверджено Порядок надсилання судових повісток, повідомлень і викликів учасникам судового процесу в електронній формі (далі  - Порядок).

Зазначений Порядок передбачає надсилання учасникам судового процесу судових повісток, повідомлень і викликів в електронній формі (далі – судові виклики) шляхом направлення в месенджері за допомогою програмного додатка Viber або, у разі його відсутності, SMS-повідомлення.

Наразі, державним підприємством "Інформаційні судові системи" завершуються розробка сервісу щодо автоматичного надсилання судами повісток на один із найпоширеніших месенджерів - Viber. Впровадити сервіс заплановано не пізніше 10.02.2023 року.

 

Умови надіслання судового виклику учаснику судового процесу в електронній формі:

- технічна можливість (інформацією про наявні програмні засоби, для яких реалізовано технічну можливість направлення судового виклику, учасник може ознайомитися на офіційному вебпорталі судової влади України);

- наявності відповідної ЗАЯВИ (заява підписується власноруч або кваліфікованим електронним підписом учасника судового процесу);

- відсутність в учасника судового процесу зареєстрованої офіційної електронної адреси в Єдиній судовій інформаційно-телекомунікаційній системі.

Увага! У разі подальшого розгляду судової справи судом апеляційної чи касаційної інстанцій, судовий виклик надсилається цими судами на зазначений у заяві номер мобільного телефону учасника. У випадку зміни номера мобільного телефона учасника судового процесу, або за наявності інших обставин, які перешкоджають (перешкоджатимуть) отриманню ним судових викликів, учасник судового процесу повинен невідкладно подати до суду відповідну інформацію.

 

  ПРЕССЛУЖБА СУДУ